Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümü

Cevapla
sonbahar
Doktor
Mesajlar: 338
Kayıt: 30 Nis 2010, 06:49
Konum: MEZUN

Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümü

Mesaj gönderen sonbahar » 25 Ağu 2011, 20:03

ÇALIŞMA EKONOMİSİ VE ENDÜSTRİ İLİŞKİLER

Çalışma ekonomisi ve endüstri ilişkileri bölümü, başta hukuk İktisat olmak üzere, işletme, maliye ve yönetim bilimi alanlarından faydalanarak, çalışma hayatında gerekli olan bütün bilgileri, özellikle işçi-işveren ilişkileri, sosyal güvenlik, endüstriyel demokrasi, servet ve gelir politikası, milletlerarası planda sosyal politika alanına giren bilgilere ilişkin konularda eğitim ve araştırma yapar.
Eğitim Süresi ve Başlıca Dersler

Bu bölümde eğitim süresi 4 yıldır. Bu süre içinde hukuk, ekonomi, maliye, işletmecilik ve yönetim bilimlerine ilişkin derslerle matematik, sosyal düşünceler ve sosyal politika tarihi, sosyal politika, çalışma ekonomisi, sendikacılık, sosyal güvenlik, endüstriyel demokrasi, gelir ve servet dağılımı, ücretler, kentleşme ve konut politikası, Türkiye ekonomisi ve sosyal yapısı, kooperatifçilik ; çalışma sosyolojisi ve psikoloji, istatistik gibi dersler okutulur.

Aranan Özellikler

Bu alanda öğrenim yapmak isteyenlerin üstün akademik yeteneğe sahip ve insan ilişkilerinde başarılı olmaları beklenir.

Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler

Çalışma ekonomisi ve endüstri ilişkileri bölümlerini bitirenler "lisans diploması" almaya hak kazanırlar ve Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Uzmanı Ünvanı ile iş piyasası, sosyal sigorta, iş mevzuatı, toplu sözleşme ve sendikacılık konularında araştırma ve incelemeler yaparak, teklifler geliştirirler.
Çalışma ekonomisi ve endüstri ilişkileri uzmanı, ayrıca, devletin genel sosyal politikası ile sosyal güvenlik ve endüstri ilişkileri politikasını planlama, düzenleme ve geliştirilmesinde; ilgili bakanlık ve kamu kuruluşlarında, sosyal işlerin düzenleme ve yürütülmesinde; kamu iktisadi teşebbüsleri ve özel sektör işletmelerinin çalışma, işçi -işveren ilişkileri ile diğer sosyal işlerin düzenlenmesi ve yönetiminde de etkili bir rol oynar.

Çalışma Alanları, İş Bulma İmkanları ve Kazanç

Bu alanda öğrenim görenler, DPT, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının yurtdışı ve yurt içi ünitelerinde, SSK, Bağ Kur, T.C. Emekli Sandığı gibi sosyal güvenlik kurumlarında, müfettiş, uzman ve ateşe olarak öteki bakanlıkların sosyal işler bölümünün yönetiminde; işçi ve işveren kuruluşlarında;kamu iktisadi teşebbüsleri ve özel işletmelerin endüstriyel ilişkiler ve sosyal işler bölümlerinde yöneticilik ve danışmanlık hizmetlerinde çalışabilirler. İşçi ve işveren sendikalarında Toplu Sözleşme Uzmanı olanakları bulunmaktadır. Mezunlar ayrıca kamu yönetimi, iktisat ve işletme bölümleri mezunlarırun çalışabilecekleri öteki alanlarda da görevalabilirler. Özel sektörde ilerleme şahsi yetenek ve yabancı dile bağlıdır. Kazanç devlet sektöründe yürürlükteki kanunlarla, özel sektörde sözleşme ile tespit edilir. Özel sektörde ödemeler devlet sektöründekinden daha doyurucudur. Kamu ve özel kuruluşların personel yönetimi bölümlerinde bu program mezunları tercih edilmektedir.

Bölüm şu anda sadece Yönetim ve Çalışma Sosyolojisi anabilim dalından oluşmaktadır...


O Şimdi Üniversiteli

Cevapla

“İktisat Fakültesi” sayfasına dön