Bazı müslümanlar sebepsiz yere oruçlarını terk ediyor. Peki hiç bir özrü olmadığı halde Ramazan orucunu tutmayan bir kimsenin ahiretteki cezası nedir?
Oruç tutmak Müslüman olmanın bir şartıdır. İslamı kabul eden, kendisini Müslüman olarak gören ve "Elhamdülillah Müslümanım" diyen bir insanın Ramazan orucunu tutması, her şeyden önce Allah'a verdiği sözü yerine getirmesidir.
Müslim / Müslüman, "teslim olmak, selamette bulunmak" demektir. Kendisini bütünüyle göklerin ve yerin Sahabine teslim eden bir Müslümanın Ramazan girer girmez bu teslimiyetin bir gereği olarak oruç ibadetine önem verir, kulluğunu yerine getirir. Bunun aksini düşünmek, sağlığı, sıhhati yerinde olduğu halde Ramazan orucunu ihmal etmek, bir kere Ramazan'ın feyzinden, bereketinden, manevi kazancından mahrum kalmaktır. Ama asıl kayıp, tutulmayan orucun yerini hiçbir şeyin dolduramamasıdır. Peygamberimiz (sav) bu durumu şöyle ifade ediyor:
"Kim Ramazan'da özürsüz ve hasta olmaksızın bir gün oruç yerse, bütün sene boyunca oruç tutsa onu yerine getirmiş olmaz." (et-Tergîb Vet' -Terhîb, 2:452)
Hiçbir mazereti olmadığı halde kasten orucunu bozan bir kimse altmış gün keffaret orucu tutarak borcunu ödemiş olsa bile, bozmuş olduğu orucun sevabını bir daha elde edemez. O fazileti bulamaz. Çünkü vaktinde yapılan bir ibadetin sevabına, faziletine kazası yapılmakla ulaşmak mümkün olmaz.
Meselenin bir de âhiret boyutu var. Yani uhrevi cezası söz konusudur. Sevgili Peygamberimiz (sav)'in oruç tutmayanın ahiretteki cezasını şöyle anlatıyor:
"Ben uyuyorken, iki adam geldi, iki koltuğumdan tutarak çıkması zor bir dağa götürdüler ve: "Buraya çık" dediler.
Ben de: "Çıkamam" deyince: "Biz onu sana kolaylaştırırız" dediler. Bunun üzerine dağa çıkmaya başladım. Ortasına gelince âniden kuvvetli sesler duyuldu.
Ben, "Bu sesler nedir?" deyince: "Cehennem halkının feryadıdır" dediler.
"Tekrar gitmeye başladık. Bir de gördük ki avurtları yarılmış, bu yarıklardan kanlar akan, ayakları bağlanmış bir topluluk!" Ben, "Bunlar kim?" dedim. "Oruçlarını vaktinden önce yiyenler (oruç tutmayanlar)" dediler. (et-Tergîb Vet' -Terhîb, 2:453)
Bu kayıpları yaşamamak, bu cezalarla karşılaşmamak için, maddi manevi yüzlerce faydası olan orucu ihmal etmemeli, kulluğun zevkine varmalıdır.
Oruç
Oruç
Sakın kader deme kaderin üstünde bir kader vardır
Ne yapsalar boş göklerden gelen bir karar vardır
Gün batsa ne olur geceyi onaran bir mimar vardır
Yanmışsam külümden yapılan bir hisar vardır
Yenilgi yenilgi büyüyen bir zafer vardır
Ne yapsalar boş göklerden gelen bir karar vardır
Gün batsa ne olur geceyi onaran bir mimar vardır
Yanmışsam külümden yapılan bir hisar vardır
Yenilgi yenilgi büyüyen bir zafer vardır
Re: Oruç
faydalı bilgiler bunlar teşekkürler..
ben başka bir konuya değinmek istiyorum bu yeni nesili pek iyi görmüyorum inci ekşi bilmem ne gibi şeyler çıktı ve bu tip veletler şaka altında dinle dalga geçiyolar gerçekten ayar oluyorum.adam oruç tutuyor susadım acıktım diye tweet atıyor ozaman ne anlamı kalıyor tutulan orucun?
ve gene aynı nesilin ağzı aşırı şekilde küfürlü biraz ağır olcak ama alttan çok ahlaksız çocuklar geliyor dikkat etmek lazım.
konuyla alakasız oldu bunun için özür dilerim saygılar.
ben başka bir konuya değinmek istiyorum bu yeni nesili pek iyi görmüyorum inci ekşi bilmem ne gibi şeyler çıktı ve bu tip veletler şaka altında dinle dalga geçiyolar gerçekten ayar oluyorum.adam oruç tutuyor susadım acıktım diye tweet atıyor ozaman ne anlamı kalıyor tutulan orucun?
ve gene aynı nesilin ağzı aşırı şekilde küfürlü biraz ağır olcak ama alttan çok ahlaksız çocuklar geliyor dikkat etmek lazım.
Genel kültür/Mezun!
Adalet!
Adalet!
Doğru söze ne denir ki Yusuf'umghost38 yazdı:Bazı müslümanlar sebepsiz yere oruçlarını terk ediyor. Peki hiç bir özrü olmadığı halde Ramazan orucunu tutmayan bir kimsenin ahiretteki cezası nedir?
Oruç tutmak Müslüman olmanın bir şartıdır. İslamı kabul eden, kendisini Müslüman olarak gören ve "Elhamdülillah Müslümanım" diyen bir insanın Ramazan orucunu tutması, her şeyden önce Allah'a verdiği sözü yerine getirmesidir.
Müslim / Müslüman, "teslim olmak, selamette bulunmak" demektir. Kendisini bütünüyle göklerin ve yerin Sahabine teslim eden bir Müslümanın Ramazan girer girmez bu teslimiyetin bir gereği olarak oruç ibadetine önem verir, kulluğunu yerine getirir. Bunun aksini düşünmek, sağlığı, sıhhati yerinde olduğu halde Ramazan orucunu ihmal etmek, bir kere Ramazan'ın feyzinden, bereketinden, manevi kazancından mahrum kalmaktır. Ama asıl kayıp, tutulmayan orucun yerini hiçbir şeyin dolduramamasıdır. Peygamberimiz (sav) bu durumu şöyle ifade ediyor:
"Kim Ramazan'da özürsüz ve hasta olmaksızın bir gün oruç yerse, bütün sene boyunca oruç tutsa onu yerine getirmiş olmaz." (et-Tergîb Vet' -Terhîb, 2:452)
Hiçbir mazereti olmadığı halde kasten orucunu bozan bir kimse altmış gün keffaret orucu tutarak borcunu ödemiş olsa bile, bozmuş olduğu orucun sevabını bir daha elde edemez. O fazileti bulamaz. Çünkü vaktinde yapılan bir ibadetin sevabına, faziletine kazası yapılmakla ulaşmak mümkün olmaz.
Meselenin bir de âhiret boyutu var. Yani uhrevi cezası söz konusudur. Sevgili Peygamberimiz (sav)'in oruç tutmayanın ahiretteki cezasını şöyle anlatıyor:
"Ben uyuyorken, iki adam geldi, iki koltuğumdan tutarak çıkması zor bir dağa götürdüler ve: "Buraya çık" dediler.
Ben de: "Çıkamam" deyince: "Biz onu sana kolaylaştırırız" dediler. Bunun üzerine dağa çıkmaya başladım. Ortasına gelince âniden kuvvetli sesler duyuldu.
Ben, "Bu sesler nedir?" deyince: "Cehennem halkının feryadıdır" dediler.
"Tekrar gitmeye başladık. Bir de gördük ki avurtları yarılmış, bu yarıklardan kanlar akan, ayakları bağlanmış bir topluluk!" Ben, "Bunlar kim?" dedim. "Oruçlarını vaktinden önce yiyenler (oruç tutmayanlar)" dediler. (et-Tergîb Vet' -Terhîb, 2:453)
Bu kayıpları yaşamamak, bu cezalarla karşılaşmamak için, maddi manevi yüzlerce faydası olan orucu ihmal etmemeli, kulluğun zevkine varmalıdır.
Zorlukların göbeğinde, fırsatlar yatıyor.
Açık Öğretim Lisesi - Sosyal Bilimler
MEZUN
MEZUN
TÜİK geçen haberlerde bir istatik tablosu çıkardı Türkiye'de oruç tutanların sayısı her yıl azalıyormuş ama haber ne kadar doğru hiç bilmiyorummatias26 yazdı:faydalı bilgiler bunlar teşekkürler..
MEZUN
MEZUN
doğrudur bence... çarşıya gittiğimde görüyorum malum eskiden sigara bile içilirken gizli saklı içilirdi ya da içilmezdi dışardayken. şimdi insanların suratına üfleyenleri gördüm valla ben açıkcası dayanamıyorum bu tiplere bu yüzden başım çok belaya gircek sanırım ahlak ve saygı gitgide azalıyor..ki saygı dediğimiz olay sadece müslümanlara özel bişiy değil ateistte olsa yahudide olsa insanların inançlarına ibadetlerine saygı göstercek.Cloudyy yazdı:TÜİK geçen haberlerde bir istatik tablosu çıkardı Türkiye'de oruç tutanların sayısı her yıl azalıyormuş ama haber ne kadar doğru hiç bilmiyorummatias26 yazdı:faydalı bilgiler bunlar teşekkürler..
bu durumlar baya sinirlerimi zıplatıyo benim.

Genel kültür/Mezun!
Adalet!
Adalet!
Bak bu konuda çok ciddiyim Türkiye'nin devrim yapması şart ama halk eşek olduktan sonra o iş yatar ben bazen devrim yapmak istiyorum ama halkın benim yanımda yer alacak ki devrim yapabileyim ama Türk halkı tırsıyor korkuyor bu konuda bana öyle bakışları var ki bakar iken kaşlarını kaldırıyorlar diyorlar ki sen çok derin ve korkunç birisin halbu ki değilim benim tek amacım var İslam cumhuriyetini kurmak bunun için de halkın desteği lazım bana savaşa bende dahil halkla beraber savaşacağız ve ülkede ki bütün amerika ve israil emperyalistlerini sürgün etmek istiyorum böyle bir hedefim var ama sadece aklımın bir köşesinde duruyor bu hedef dur biraz daha kaynasınlar fokur fokur etsinler umarım halk akıllanırmatias26 yazdı:doğrudur bence... çarşıya gittiğimde görüyorum malum eskiden sigara bile içilirken gizli saklı içilirdi ya da içilmezdi dışardayken. şimdi insanların suratına üfleyenleri gördüm valla ben açıkcası dayanamıyorum bu tiplere bu yüzden başım çok belaya gircek sanırım ahlak ve saygı gitgide azalıyor..ki saygı dediğimiz olay sadece müslümanlara özel bişiy değil ateistte olsa yahudide olsa insanların inançlarına ibadetlerine saygı göstercek.Cloudyy yazdı:TÜİK geçen haberlerde bir istatik tablosu çıkardı Türkiye'de oruç tutanların sayısı her yıl azalıyormuş ama haber ne kadar doğru hiç bilmiyorummatias26 yazdı:faydalı bilgiler bunlar teşekkürler..
bu durumlar baya sinirlerimi zıplatıyo benim.
MEZUN
MEZUN
valla hiçde korkunç bir fikir değil bu millet yüzyıllardır müslüman yaşadı öyle de yaşamaya devam etcek bizim en parlak devirlerimiz islama yakınlaştığımız zamandı.ne zaman sapıttık gerilemeye başladık ama bizim millet akıllanmaz orası kesin. ben de şunu istiyorum şeriat sistemi gelsin şuna baksana heryer tecavüzcü hırsız kaynadı ayrıca bu insanlar serbest bırakılıyor 

Genel kültür/Mezun!
Adalet!
Adalet!
Savaşmak devirmek yıkmakla bu işler olmaz. Bizler hayatımızda doğru islamı yaşamakla mükellefiz. Ve çevremize güzel örnek olmakla mükellefiz. Tutmayana zorla oruç tutturmak dinin anlayışına ters.
Evet kişi tutmayabilir ama saygılı olması da insanlığın bir gereğidir. Güzel hasletler maalesef azalıyor toplumda. Bireyleri eğitirken sadece maddeye ağırlık verip maneviyatı ihmal etmemek gerekir.
Vicdanları din ilimleri ile aydınlatırken aklı da fen ilimleri ile donatmak gerekiyor. İkisinin bir arada verilmesi şarttır. Ne tek başına dini bir eğitim ne de tek başına medeni ilimler olmaz. İkisinin bir arada olması ile hakikat ortaya çıkar.
Evet kişi tutmayabilir ama saygılı olması da insanlığın bir gereğidir. Güzel hasletler maalesef azalıyor toplumda. Bireyleri eğitirken sadece maddeye ağırlık verip maneviyatı ihmal etmemek gerekir.
Vicdanları din ilimleri ile aydınlatırken aklı da fen ilimleri ile donatmak gerekiyor. İkisinin bir arada verilmesi şarttır. Ne tek başına dini bir eğitim ne de tek başına medeni ilimler olmaz. İkisinin bir arada olması ile hakikat ortaya çıkar.