Paragraf soruları Ygs, Lgs, Lys, Dgs, Ales, Kpss tüm sınavlarda çıkan soru şekillerinden biridir. Sayı bakımından en fazla sorulan soru tarzını yine paragraf soruları oluşturmaktır. En çok sorulan soru şekli olmasına karşın çözülmesi en kolay sorular paragraf sorularıdır. Bunun sebebide paragrafta anlam soruları cevabını sorunun içinde barındırmasıdır. Hiçbir formül, bilgi bilmenize gerek yoktur. Esas konu paragraf sorularını hızlı (ve tabi doğru) bir şekilde çözmektir. Çünkü yukarda saymış olduğumuz tüm sınavlarda soruları hızlı çözmek çok önemlidir.
İlk olarak paragrafta anlam sorularını nasıl daha hızlı bir şekilde çözebiliriz bu konuya değinelim.
– Uzun okuma çalışmaları yapılmalıdır: Paragraf sorularını daha hızlı çözme konusunda klasik ama etkinliği tartışılmıyacak bir püf noktadır. Bir çok kişi “ben kitap okumayı sevmem” diyebilecek olabilir. Kitap okumayı sevmiyor olmamızın başlıca nedeni bunun bize okuldayken dayatmayla yaptırılmayana çalışılmasıdır. “Şu şu şu kitapları oku özetini çıkart getir” denirdi. Bu iş bize angarya olarak yaptırıldığı için hiçbirimiz o söylenen kitapları okumaz biraz başından biraz sonundan yazar ödevi teslim ederdik. Ne tarz kitaplar okumayı seviyorsanız o tarzdaki kitapları okuyabilirsiniz. Tarihi, bilim kurgu, masal, hikaye… Birçok seceneğiniz bulunmakta. Ayrıca illa kitap kumak zorunda değilsiniz. Magazini seviyorsanız magazin dergilerini okuyun, futbolu seviyorsanız gazetelerin futbol sayfalarını okuyun, bilgisayarlarla yakından ilgiliyseniz bilgisayar dergileri okuyun. Neyi seviyorsanız onu okuyunki, okumayı sevin.
Uzun okuma çalışmaları yapmayan bir öğrenci sınavda paragraf sorularını okuduğunda paragrafın ortasına geldiğinde paragrafın başını unutur mecburen tekrar okur, paragrafın sonuna geldiğinde bu sefer paragrafın ortasını unutur. Paragrafı tekrar tekrar okumak size çok zaman kaybetirir ve bu da sınavda zamanınızın yetmemesine sebeb olur.
– Önyargılar terk edilmelidir: Ösym’nin hazırladığı paragraf soruları için hazırladığı paragraflar gittikçe uzamaktadır. Yarım sayfalık sayfalık paragrafı gören öğrencinin içinden ilk söylediği “yuhhhhhhhhhhh” oluyor. Soruyu çözmeye önyargı ile başlamak sizin o soruya karşı 1-0 mağlup başlamanız anlamına gelir. Unutmayınki bir paragraf sorusu ne kadar uzunsa cevabını bulmak o kadar kolaydır.
– Olumsuz soru köklerine dikkat: Öğrencinin en yanlış yaptığı için en çok kahrolduğu sorular olumsuz soru köklerine sahip sorulardır. Çünkü bildiğiniz soruyu yanlış yapmak kadar kötü bir şey yoktur. Olumsuz soru köklerine sahip sorularda mutlaka olumsuzluk bildiren kelimenin altını cizin yada yuvarlak içine alın. Genelde sınavlarda bu olumsuz soru köklerinin altı çizilir ama siz bir kez daha çizin bu hata yapma ihtimalinizi düşürecektir.
İpucu: “Paragraftaki cümlelerden hangi çıkarılamaz” şeklindeki sorularda önce soru, sonra şıklar, en son paragraf okunmalıdır.
– Batıl inançlar terk edilmelidir: Kalem çevirmek, diz sallamak dikkat toplamaz aksine dikkat dağıtır. Bazı öğrenciler kalem çevirerek, yada diz sallarak sorulara daha iyi konsantre olduklarını söylerler. Bu doğru değildir. Yapılan araştırmalar göstermiştirki beyin iki işle birden meşgul olduğunda iki işede gerekli ehemmiyeti veremez. Eğer kalem çevirmek sizin için bir alışkanlık olduysa girdiğiniz deneme sınavlarında ve evde ders çalışırken bu alışkanlığınızdan vazgeçmeye çalışın, kalem çevirmeyin.
– Önce soru sonra paragraf okumalıdır: En önemli madde budur. Ama artık öğrenciler bunu öğrendikleri için en son bu maddeyi yazdım. Önce soruyu okuduğunuzda sizden ne istendiğini öğrenirsiniz ve paragrafıda artık sizden istenene göre okursunuz. Eğer önce paragrafı okursanız büyük olasılıkla soruyu okuduktan sonra paragrafı tekrar okumanız gerekecektir.
Bu bahsetmiş olduğumuz yöntemlerle paragrafta anlam sorularını artık daha hızlı bir şekilde nasıl çözebileceğiniz hakkında bilgi sahibi oldunuz. İlerleyen günlerde yine bu okumuş olduğunuz yazının altında paragraf sorularınındaki farklı soru çeşitlerini nasıl çözebileceğiniz konusunda sizlere bilgi aktarıyor olacağız.
ALINTIDIR.....
Arkadaşlar Bunun Yardımcı olabileceğini düşündüm benim gibi ygs ye girecek arkadaşlara başarılar...
Ygs Paragraf Soruları Nasıl Çözülür Püf Noktaları
YKS ( TYT, AYT, YDT ) Hakkında Her Türlü Soru ve Cevaplarınızı Bu bölümde Paylaşabilirsiniz
- brutus1337
- Yardımcı Uzman
Ygs Paragraf Soruları Nasıl Çözülür Püf Noktaları
Mesaj gönderen brutus1337 » 08 Oca 2016, 01:27

Mezun
- Köylü Kızı
- Onursal Üye
Re: Ygs Paragraf Soruları Nasıl Çözülür Püf Noktaları
Mesaj gönderen Köylü Kızı » 08 Oca 2016, 18:37
Paragraftan nefret ediyorum...

“YKS ( TYT, AYT, YDT )” sayfasına dön
Geçiş yap
- FORUM YÖNETİM
- ↳ Forum Yönetimi
- ↳ Açık Lise Duyurular
- YARDIM BÖLÜMÜ
- ↳ Soru & Cevap Yardım ve Destek Merkezi
- ↳ Yeni Kayıt ve Kayıt Yenileme
- ↳ Sınavlar
- ↳ Diploma ve Mezuniyet
- ↳ Öğrenci Belgeleri
- ↳ Kitaplar
- ↳ Askerlik Tecili
- ↳ Yurt Dışı Eğitim Programları
- ↳ YKS ( TYT, AYT, YDT )
- ↳ Diğer Konular Hakkında Sorularınız
- AÇIK LİSE DERSLERİ
- ↳ Matematik
- ↳ Türk Dili ve Edebiyatı
- ↳ TÜRK DİLİ ve EDEBİYATI 1
- ↳ TÜRK DİLİ ve EDEBİYATI 2
- ↳ TÜRK DİLİ ve EDEBİYATI 3
- ↳ TÜRK DİLİ ve EDEBİYATI 4
- ↳ TÜRK DİLİ ve EDEBİYATI 5
- ↳ TÜRK DİLİ ve EDEBİYATI 6
- ↳ TÜRK DİLİ ve EDEBİYATI 7
- ↳ TÜRK DİLİ ve EDEBİYATI 8
- ↳ Tarih
- ↳ Coğrafya
- ↳ Fizik
- ↳ Kimya
- ↳ Biyoloji
- ↳ İngilizce
- ↳ T.C İnkilap Tarihi ve Atatürkçülük
- ↳ Diğer Dersler
- ↳ Ders Notları
- EĞİTİM - ÖĞRETİM
- ↳ Yükseköğretim / YKS (TYT, AYT, YDT)
- ↳ AÖF AÇIK ÖĞRETİM FAKÜLTESİ
- ↳ Duyurular
- ↳ Ders Notları
- ↳ Çıkmış Sınav Soruları
- ↳ Deneme Soruları
- ↳ 2011 Yılı Vize, Final ve Bütünleme Sınavları
- ↳ Soru - Cevap
- ↳ AÖF Bölümleri
- ↳ Açıköğretim Fakültesi
- ↳ İşletme Fakültesi
- ↳ İktisat Fakültesi
- ↳ Aöf Ön Lisans Bölümleri
- ↳ KPSS ( Ortaöğretim & Lise )
- MAÖL MESLEKİ AÇIK ÖĞRETİM LİSESİ
- ↳ MAÖL DUYURULAR
- ↳ MAÖL GENEL KONULAR
- ↳ MAÖL ALAN VE DALLARI
- ↳ ADALET ALANI
- ↳ AİLE VE TÜKETİCİ HİZMETLERİ ALANI
- ↳ BAHÇECİLİK ALANI
- ↳ AYAKKABI VE SARACİYE TEKNOLOJİSİ ALANI
- ↳ BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ ALANI
- ↳ BÜRO YÖNETİMİ ALANI
- ↳ ÇOCUK GELİŞİMİ VE EĞİTİMİ ALANI
- ↳ DENİZCİLİK ALANI
- ↳ EĞLENCE HİZMETLERİ ALANI
- ↳ EL SANATLARI TEKNOLOJİSİ ALANI
- ↳ ELEKTRİK-ELEKTRONİK TEKNOLOJİSİ ALANI
- ↳ GIDA TEKNOLOJİSİ ALANI
- ↳ GİYİM ÜRETİM TEKNOLOJİSİ ALANI
- ↳ GRAFİK VE FOTOĞRAF ALANI
- ↳ GÜZELLİK VE SAÇ BAKIM HİZMETLERİ ALANI
- ↳ HALKLA İLİŞKİLER VE ORGANİZASYON HİZMETLERİ ALANI
- ↳ HARİTA-TAPU-KADASTRO ALANI
- ↳ HASTA VE YAŞLI HİZMETLERİ ALANI
- ↳ HAYVAN SAĞLIĞI ALANI
- ↳ İNŞAAT TEKNOLOJİSİ ALANI
- ↳ KİMYA TEKNOLOJİSİ ALANI
- ↳ KONAKLAMA VE SEYAHAT HİZMETLERİ ALANI
- ↳ KUYUMCULUK TEKNOLOJİSİ ALANI
- ↳ LABORATUVAR HİZMETLERİ ALANI
- ↳ MAKİNE TEKNOLOJİSİ ALANI
- ↳ MATBAA ALANI
- ↳ METAL TEKNOLOJİSİ ALANI
- ↳ METALURJİ ALANI
- ↳ METEOROLOJİ ALANI
- ↳ MOBİLYA VE İÇ MEKAN TASARIMI ALANI
- ↳ MOTORLU ARAÇLAR TEKNOLOJİSİ ALANI
- ↳ MUHASEBE VE FİNANSMAN ALANI
- ↳ MÜZİK ALETLERİ YAPIMI ALANI
- ↳ PAZARLAMA VE PERAKENDE ALANI
- ↳ PLASTİK TEKNOLOJİSİ ALANI
- ↳ SANAT VE TASARIM ALANI
- ↳ SERAMİK VE CAM TEKNOLOJİSİ ALANI
- ↳ TARIM TEKNOLOJİSİ ALANI
- ↳ TEKSTİL TEKNOLOJİSİ ALANI
- ↳ TESİSAT TEKNOLOJİSİ VE İKLİMLENDİRME ALANI
- ↳ ULAŞTIRMA HİZMETLERİ ALANI
- ↳ YİYECEK İÇECEK HİZMETLERİ ALANI
- ↳ İMAM HATİP ALANI
- KİŞİSEL
- ↳ Kendinizi Tanıtın
- ↳ Erkek Üye Resimleri
- ↳ Bayan Üye Resimleri
- ↳ Yeni Forum Konuları Oluşturun
- EDEBİYAT
- ↳ Şiir, Hikaye ve Güzel Sözler
- ↳ Duygu YükLü fLashLar..
- ↳ Sevgini Haykır
- ↳ Anılar,Günlük..vs
- ↳ Serbest Kürsü
- ↳ Din Kültür
- GÜNCEL
- ↳ Ulu Önderimiz Hakkında ki Herşey ßu ßölüme!
- ↳ İl İl Türkiyemiz
- ↳ Genel ve Güncel Konular, Son Dakika Haberlerleri
- KÜLTÜR & SANAT
- ↳ Genel Tarih
- ↳ Felsefe Bölümü
- ↳ Tiyatro Bölümü
- ↳ Biyografi ve Otobiyografi
- ↳ E-Kitap Kütüphanesi
- ↳ Türk Kültürü
- MİZAH
- ↳ Komik Videolar
- ↳ Komik Yazılar