İŞLETME 1 ders notları 2015-2016

Diğer Dersleriniz hakkında sorularınızı, bildiklerinizi sorunlarınızı, paylaşabilirsiniz...
Cevapla
kısmet
Mesajlar: 2
Kayıt: 12 Şub 2016, 16:54

İŞLETME 1 ders notları 2015-2016

Mesaj gönderen kısmet » 12 Şub 2016, 17:05

İŞLETME: insanların istek ve ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla üretim faktörlerini bir araya getirerek mal ve hizmet üreten ekonomik ve teknik bir birimdir. İşletmeler mal ve hizmet üretirken üretim faktörlerini bir araya getirir bunlar;
*Doğa(tabiat): yeryüzünün altında ve üstünde bulunan tüm kaynaklar. Toprak, su, maden, petrol ve orman.
*Emek(işgücü): insan faaliyetinin üretime katılması.
*Sermaye: işletmenin amacına ve üretim faaliyetlerine uygu olarak toplanmış maddi ve gayri maddi varlıklar.
*Girişimci: üretim faktörlerini bir araya getirerek riske girerek kar elde eden kişi.
Üretim faktörlerinin her biri ekonomiden pay alır.
DOĞA :RANT SERMAYE: FAİZ GİRİŞİMCİ: KAR EMEK: ÜCRET
GİRİŞİMCİ: mal ve hizmet üretmek ve pazarlamak amacıyla üretim faktörlerini sistemli ve bilinçli bir şekilde bir araya getirerek kar elde etmek için risk üstlenen kişidir
GİRİŞİM: başkalarının ihtiyaçlarını sürekli olarak karşılamak üzere pazarı olan ve pazarda fiyatı oluşan iktisadi mal ve hismezleri ortaya koymak ve sahibine kar sağlamak amacı güden bir işletmedir. Her girişim bir işletmedir.
TACİR: ticari bir işletmeyi kısmen dahi olsa kendi adına işleten kimsedir. Türk Ticaret Kanunu, taciri kişilik bakımından ikiye ayırır bunlar; *Gerçek kişiler, *Tüzel kişiler
Gerçek ve tüzel kişi tacirler elde ettikleri gelirlerden vrgi ödemek zorundadır. Gerçek kişi tacirler gelir vergisi, tüzel kişi tacirler kurumlar vergisi öder.
YÖNETİCİ: kar ve riski başkalarının olmak üzere, insanların ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla ma l ve hizmet üretimi için üretim faktörlerini bir araya getirip birleştireen ve işletmeyi çalıştırma sorumluluğu olan kişidir. Örneğin; bir konserve fabrikasında üretimden sorumlu müdür, o bölümün yöneticisidir.
İHTİYAÇ: tatmin edildiğinde haz ve doyum, tatmin edilmediği zaman acı ve üzüntü veren bir duygudur.
*BİRİNCİL İHTİYAÇLAR: İnsanların yaşamlarını devam ettirmesi için gerekli v zorunlu ihtiyaçlardır. Su imek, yemek yemek, uyumak, giyinmek.
*İKİNCİL İHTİYAÇLAR: Karşılanmaları zorunlu olmayan anca elde edildiğinde insanlara haz veren ihtiyaçlardır.Sinema,kitap okumak, araba kullanmak.
*MASLOW’un İHTİYAÇ HİYERARŞİSİ: Bzı ekonomistler, çok değişik ve karmaşık olan ihtiyaçları birincil ve ikincil ihtiyaçlar olarak sınıflandırsalar da bilim insanı Abraham Maslow’un davranış ve tutumları açısından insan ihtiyaçlarını sınıflandırması büyük oranda kabul görmüştür. Bunlar; *Fizyolojik ihtiyaçlar, *Güvenlik ihtiyacı, *Ait olma ihtiyacı, *Statü ve saygınlık ihtiyacı, *Kendini geliştirme ihtiyacı.
VERİMLİLİK: Üretilen mal veya hizmetlerin yani çıktının, bu mal yada hizmetin elde edilmesinde kullanılan girdiye oranlanmasıyla elde edilen değere denir. Verimlilik, elde bulunan kaynaklarla en çok ürün sağlanması. Ülkemizde verimliliğin artırılması ile ilgili olarak MİLLİ PRODÜKTİVİTE MERKEZİ (MPM) kurulmuştur.
TÜKETİM: Mal ve hizmetlerin insan ihtiyaçlarını karşılaması amacıyla kullanılmasına denir.
TÜKETİCİ: Tüketim işlemini gerçekleştiren kişi yada kurumlara denir.
ULUSAL VE ULUSLARARASI STANDART KURULUŞLARI
Uluslararası Standardizasyon Örgütü (ISO)’nun yaptığı tanıma göre;
STANDARDİZASYON: Belirli bir faaliyetten ekonomik fayda sağlamak üzere, bütün ilgili tarafların katkı ve işbirliği ile belirli kurallar koyma ve kuralları uygulama işlemidir.
STANDART: Standardizasyon çalışmaları sonucunda yetkili kurum ve ya kuruluşlar tarafından onaylanan, yerine getirilmesi gerçek koşulları kapsayarak, uygulanması genellikle tarafların isteğine bırakılan teknik özellik veya belgedir.
TÜRK STANDARTLARI ENSTİTÜSÜ (TSE): Ülkemizde standardizasyonu sağlamaya yönelik yetkili kurumdur. Her türlü madde ve mamüller ile usul ve hizmet standartlarını yapmak amacıyla 18,11,1960 tarih ve 132 sayılı kanunla kurulmuştur. Enstütinin ilgili olduğu bakanlık Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığıdır.
ULUSLARARASI STANDARDİSYON ORGANİZASYONU (ISO) : Merkezi Cenevre’de bulunan, 157 ülkenin üyesi olduğu 1947 yılında kurulmuş, uluslararası standart hazırlayan ve yayımlayan en büyük uluslararası standart organizasyonudur.
ULUSLARARASI ELEKTRONİK KOMİSYONU (IEC) : Merkezi Londra’da bulunan 67 ülkenin ulusal komitelerinin üyesi olduğu, 1906 yılında kurulmuştur.
ULUSLARARASI TELEKOMÜNİKASYON BİRLİĞİ (ITU) : 1865 yılında ‘Dünya Telgrafçılar Birliği’ olarak kurulmuştur. Merkezi Cenevre’de.
AVRUPAYA UYGUNLUK (CE) : Fransızca kelimelerin baş harfinden oluşur. Ürünün, insan sağlığı, can ve mal güvenliği, hayvan ve bitki yaşam ve sağlığı, çevre ve tüketicinin korunması açısından asgari güvenlik koşullarına sahip olduğunu gösteren işarettir.
ÜRETİLEN MAL VE HİZMET ÇEŞİDİNE GÖRE İŞLETMELER
SANAYİ SEKTÖRÜNDEKİ İŞLETMELER: İşletmelerin bir kısmı, hammaddeleri işleyerek, bunların özelliklerini ve şekillerini değiştirerek yeni bir ürün üretirler yada ürettiği ürünleri monte ederek yeni bir ürün üretirler. Buzdolabı, televizyon, bisiklet, çanta.
HİZMET SEKTÖRÜNDEKİ İŞLETMELER: İnsanların istek ve ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla hizmet üreten ve pazarlayan ekonomik birimlerdir. Hizmetler soyuttur, elle tutulamaz, gözle görülemez.
TARIM SEKTÖRÜNDEKİ İŞLETMELET: Bitkisel veya hayvansal ürünlerin üretimi için tarımsal faaliyet yapan ve işletme içerisinde tarımsal ürünlerin üretimden sonra , koruma veya işlemesini yaparak mamul veya yarı mamul hale getiren işletmlerdir. Konserve, salça, bisküvi.
SERMAYELERİNE GÖRE İŞLETMELER
ÖZEL İŞLETMELER: Sermayelerinin tamamı yada büyük bir kısmı özel gerçek yada tüzel kişilere ait olan işletmelerdir.
KAMU İŞLETMELERİ: Sermayesinin tamamı yada yarısından fazlası devlete yada kamu tüzel kişilerine ail olan işletmelerdir.
KAMU İKTİSADİ TEŞEBBÜSÜ (KİT): Devlet tarafından işletilen işletmeler. İkiye ayrılır.
*İKTİSADİ DEVLET TEŞEKKÜLÜ (İDT) *KAMU İKTİSADİ KURULUŞU (KİK)
HUKUKSAL YÖNDEN İŞLETMELER
TEK KİŞİ İŞLETMELER: Bir ticari işletmeyi kısmen dahi olsa, kendi adına işleten kişidir.
ORTAKLIKLAR (ŞİRKETLER): Birden çok kişinin bir iktisadi amaca ulaşmak için aralarında anlaşarak para, mal,emek, sermayelerini bir araya getirmek suretiyle kurdukları ticari işletmelerdir.
ŞAHIS ŞİRKETLERİ: Ortak ekonomik çıkarlar doğrultusunda belirli sayıdaki kişilerin kurdukları ve bütün mal varlıkları ile sorumlu oldukları şirketlerdir. Şirket sözleşmesi oy birliği ile değiştirilir. Ortaklığın devri güçtür.
*Komandit Şirket: Ticari bir işletmeyi bir ticaret unvanı altında işletmek amacıyla kurulan, şirket alacaklılarına karşı ortaklardan bir veya birkaçının sorumluluğu sınırlandırılmamış ve diğer ortak veya ortakların sorumluluğu belirli bir sermaye ile sınıflandırılmış olan şirkettir.
a-Komanditer ortak: Sorumluluğu sınırlı olan ortak. Şirket yönetimine seçilmezler.
b-Komandite ortak: Sorumluluğu sınırlı olmayan ortak. Şirketin yönetimine seçilirler
*Kollektif Şirket: Ticari bir işletmeyi bir ticaret ünvanı altında işletmek amacıyla, gerçek kişiler arasında kurulan ve ortaklarından hiç birinin sorumluluğu şirket alacaklılarına karşı sınırlanmamış olan şirkettir.
SERMAYE ŞİRKETLERİ: Sermayenin ön planda olduğu, tüzel kişiliğe sahip ve ortakların şirket borçlarına karşı koydukları sermaye ile sınırlı oldukları şirkettir.
*Limitet Şirket: Bir veya daha çok gerçek veya tüzel kişi tarafından ticaret unvanı altında kurulan, esas sermayesi belli olan ve ortakların sorumluluğu koydukları yada koymayı taahhüt ettikleri sermaye ile sınırlı olan şirketlerdir. Ortak sayısı 50’yi aşamaz.
*Anonim Şirket: Sermayesi belirli ve paylara bölünmüş olan, borçlarından dolayı yalnız mal varlığıyla sorumlu bulunan şirkettir. 5 gerçek veya tüzel kişi gereklidir.



Lonelin3S
Mesajlar: 3
Kayıt: 20 Ara 2016, 17:58

Re: İŞLETME 1 ders notları 2015-2016

Mesaj gönderen Lonelin3S » 20 Ara 2016, 18:06

Teşekkürler.

afddf
Acemi
Mesajlar: 40
Kayıt: 02 Kas 2016, 20:19

Re: İŞLETME 1 ders notları 2015-2016

Mesaj gönderen afddf » 31 Ağu 2017, 18:11

Ek Sınav'a çalışıyorum Ders notu GÜNCELMİ ?

bakansiz
Doktor
Mesajlar: 343
Kayıt: 18 Ağu 2014, 14:52

Re: İŞLETME 1 ders notları 2015-2016

Mesaj gönderen bakansiz » 04 Eyl 2017, 04:18

afddf yazdı:Ek Sınav'a çalışıyorum Ders notu GÜNCELMİ ?
Notların çoğu güncel görünüyor. Kolay bir ders sadece çıkmış soru çözerek bile başarılı olabilirsin.

Cevapla

“Diğer Dersler” sayfasına dön