LEW TOLSTOY (1828-1910)

Biyografi ve Otobiyografi

Cevapla
Kullanıcı avatarı
havva41
Yardımcı Uzman
Mesajlar: 125
Kayıt: 21 May 2008, 12:41
Konum: MATEMATİK - TÜRKÇE

LEW TOLSTOY (1828-1910)

Mesaj gönderen havva41 » 30 May 2008, 23:24

Toprak sahibi, soylu bir ailenin oğlu olarak 28 ağustos 1928'de doğdu.Babası Kont Nikolay İlyiç Tolstoy, 1812 yılı Napolyon savaşlarına katılmış emekli bir yarbaydı.Onaltı yaşında akazan üniversitesi'ne başladı.Resmi eğitime duyduğ tepki nedeniyle okulu bırakıp Yasnaya Polyana'daki çifiğine döndü.
Yirmi dört yaşında orduya katılarak Kırım ve Kafkasya'da dört yıla yakın subaylık yaptı.Savaş ve şiddete duyduğu nefret yüzünden ordudanda ayrıldı.
Yirmi dokuz yaşında Avrupa seyahatine çıktı.Proudhon'la tanışarak başta eğitim omak üzere pek çok konuda yakın ilişkiye girdi. Rusya 'ya döndüğünde çifliğindeki köylü çocukları için açtığı okulda alternatif bir eğitim deneyin başarıyla uyguladı. Yasyana Polyana dergisinin yanı sıra Rusya'nın birçok bölgesindeki okullarda da kabul gören ders kitapları yayımladı .1869'da yayımladığı "Savaş ve Barış "ın ardndan ruhsal bir bunalım yaşadı. Varlığın manasını anlama çabasıyla bir süre Optima Manastırı'na çekildi.İlahiyatçılarla sürdürdüğü tartışmalar sonucunda resi Hıristiyanık inncına duyduğu güvensizliğin yersiz olmadığını gördü.Yeni ahit 'in özüne bağl kalarak kendine arayış serüvenini sürdürdü.
Çok istediği halde, ailesi karşı çıktığı için topraklarını köylülere bırakamadı.Fakat kişisel harcamalarını büyük ölçüde azalttı;aristokrat yaşam tarzını terk ip bedensel işlerde düzenli olarak çalışmaya bal.Huzur içinde ölümü karşılayacağı bir yer arayışı için 1910 yılının 28 ekim gecesi malikanesini terk etti. On gn sonra bir tren istasyonunda öldü.
Tolstoy'un ölümü bütün dünyada büyük yankı uyandırdı. Birçok ülke yas tuttu. Doğumunun yüzüncü yılında başlatılan bir çalışmayla eserleri 90 ciltle toplandı. Tolstoy, shakespeare'den sonra dünya dillerine en çok tercümesi yapılan yazardır.



Cevapla

“Biyografi ve Otobiyografi” sayfasına dön