Demokrasi ve İnsan Hakları 2

Tarih dersi hakkında sorularınızı, cevaplarınızı, bildiklerinizi paylaşabilirsiniz...
Cevapla
Kullanıcı avatarı
icerdekicsesi
Acemi
Mesajlar: 52
Kayıt: 20 Tem 2015, 15:58
Konum: 196 ile Mezun

Demokrasi ve İnsan Hakları 2

Mesaj gönderen icerdekicsesi » 09 Eyl 2015, 01:30

Hak : Belli bir hukuk düzeni içerisinde hukuk kuralları nın kisilere belli yönde davranmaya izin vermesi belli şeyleri işlemeye yetkili kılmasıdır.

Montesquieu : Yasama Yürütme ve Yargı organlarının birbirinden bağımsız ayrı ellerde olması şeklinde tanımlanan kuvvetler ayrılığı fikrini bugün ki anlamı ilk defa ortaya atan düşünür .

Çalışma Hakkı : Kişilerin toplumdan ve devletten isteyebilecekleri haklara " isteme hakları " denilmektedir .

Türkiye Cumhuriyetinin devlet sisteminin dayandığı temel esaslar : Hukukun üstünlüğü. Egemenliğin kayıtsız şartsız millete ait olması . Üniter devlet yapısı ve laiklik .

Devletin Varlığı İçin gerekli olan öğeler : Egemenlik , Halk , Ülke .

Temsili Demokrasi : Turkiyede uygulanmaktadır .

Demokrasi nin Temel İlkeleri : Milli Egemenlik , Siyasi Partiler , Çoğulculuk

1924 Anayasasının Özelliklerinden Biri : Güçler ayrılığı, ilkesi benimsenmiştir.

Birleşmiş Milletler Örgütü : İnsan hakları evrensel Bildirgesi uluslararası kuruluş tarafından kabul ve ilan edilmiştir .

Uluslararası Sivil Toplum Örgütlerinin Faliyet Alanları : İnsan hakları ihlallerini önleme . Irk ayrimcaligini ortadan kaldırma . Çevre kirliliğinin önlenmesi .

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi : Mahkeme aracılığı ile taraflar arasında dostça çözüm süreci başlatılabilir.


Saltanatlarin kaldırılması : Siyasal alanda yapılmış Atatürk inkilaplarindan birisidir .

Atatürk İnkılabının dayandığı temel ilkeler : Devletcilik , İnkilapçılık, Cumhuriyetçilik.

Kişi Dokunulmazlığı : Türkiye Cumhuriyeti Anayasasın da yer alan " Kimseye işkence ve eziyet yapılamaz; kimse insan hassasiyetiyle bağdaşmayan bir cezaya ve muameleye tabi tutulamaz ." Ifadesiyle hak anayasal güvenceye kavusturulmustur.

Hukuk Devleti: Kanun önünde eşitlik . İdare'nin yargısal denetimi . Mahkemelerin bağımsızlığı. İdarenin hukuka bağımlılığı.

Sosyal denge ve barışı sağlamak : Öncelikle sosyal devlet olmanın gereklerindendir.

Genel Görüşme : Toplumu ve devlet faaliyetlerini ilgilendiren Belli bir kanunun TBMM Genel Kurulunda görüşülmesi .

1961: " İnsan haklarına dayalı devlet."

Demokrasinin Temel İlkeleri : Demokrasi temsil esasına dayanır .Demokrasi bireysel özgürlüğü geliştirir ve korur . Demokrasi çoğunluğun yönetimine dayanır .

Temsili Demokrasi : Nüfus sayıları çok fazla olan günümüzde toplumların da halkın doğrudan ülke yönetimine katılması mümkün olmadigindan vatandaşların seçimler yoluyla ve kendisini temsil edecek millet vekillerin aracılığıyla yönetime katılması .

Hukukun Üstünlüğü : Bir devlette yasaların yaşama yürütme ve yargı organlarını baglamasi. Yasaların anayasa ve insan haklarına uygun olması kişilerin hukuk önünde eşit olmaları.

Sened - i İttifak : Osmanlı devletinde padişahın yetkilerini sınırlayan padişahı belli yönde davranmaya zorlayan ilk belge.

1921: Ülkemizde güçler birliği ilk kez 1921 Anayasa ile getirilmiştir.

Yöneticilerin kendi güçlerini arttırmak istemeleri 》 Demokratik yönetimlerde insan haklarının gerçekleşmesin de karşılaşılan sorunlardır.

Uluslararası bildirgenin nitelikleri : Daha çok yol gösterici ve tavsiye niteliğindedir. Taraf Devletler için bağlayıcı hüküm içermezler.

Uluslararası Çalışma Örgütü : Çalışma saatlerinin azaltılması. Çalışma ücretlerinin arttırılması is guvencesinin sağlanması gibi alanlarda yaptığı çalışmalarla insan haklarının gelişmesine katkı sağlayan kuruluş .

İnsan haklarının korunması konusunda demokrasilerde karşılaşılan sorunların sebepleri : Bölgeler arası kalkinmislik farkları. Hızlı toplumsal değişme . Uluslararası terör.

Akıl ve Deney : Fransız düşünür Auguste Comte insanlığın gelişimini " Metafizik evre, Teolojik evre ve pozitif evre " olmak üzere üç evre ye ayırır. Ona göre ; insanlar pozitif evrede olayları ve doğayı anlamaya çalışır .

Inkılap : Bir ülkede belli bir dönemde geçerli olan kuralların zorla ve köklü bir değişikliğe tabi tutturarak yerine yenilerinin getirilmesine denir .

Atatürk İnkılabının Temel amaçları : Çağın gereklerine uygun kurum ve kuralları oluşturmak. Halk egemenliğine bağlı bir sistem kurmak . Bağımsızlık ve özgürlük .

İnkilapçılık ilkesi : Çağdaş medeniyetler seviyesini yakalamak . Akla, bilime, Fenne dayanarak ilerlemek . Eskiyen kurum ve kuralları degistirmek.



Cevapla

“Tarih” sayfasına dön