AÖL - Açık Öğretim Lisesi Sistemi Hakkında Genel Bilgiler

Yukarıdaki Başlıkların Dışında Kalan Her Türlü Soru ve Cevaplarınızı Bu bölümde Paylaşabilirsiniz
Cevapla
Kullanıcı avatarı
Profesör
Forum Moderatörü
Mesajlar: 213
Kayıt: 25 Oca 2019, 00:18

AÖL - Açık Öğretim Lisesi Sistemi Hakkında Genel Bilgiler

Mesaj gönderen Profesör » 18 Oca 2022, 17:17

Açık Öğretim Lisesi 2021-2022 eğitim yılına kadar normal liseler gibi 4 senede bitirilebilirken, bakanlığın çıkardığı bir yönetmelikle Aralık ve Mart sınavına ek olarak 3. bir sınav yapılmaya başlanmış ve Temmuz ayında yapılan bu sınavlarla birlikte, yeni başlayan bir öğrenciye liseyi 18 yaş ve üzeri öğrenciler için 5 dönemde yani 1.5 yılda bitirebilme şansı doğmuştur.

Açık Öğretim Lisesi'nde yılda 3 sınav yapılıyor ve bu sınavlar sırasıyla, Aralık, Mart ve Temmuz ayında yapılıyor. (Yalnız 3. dönem yani Temmuz sınavına bakanlığın kararıyla sadece 17 yaş ve üstü öğrenciler katılabiliyor)

Liselerde eğitim öğretim 2 tür yapılır. Ders geçmeli olan ''sınıflı'' sistem ve belli bir toplam krediye ulaşılması gereken ve dönemlik okunan ''kredili'' sistem. Açık Öğretim Lisesi, ikinci yazdığıma yani kredili sisteme tabi olduğu için, sınıf kavramı yoktur. Dönem olarak okunur. Dolayısıyla, ''ben kaçıncı sınıfım'' olayı yoktur. Örneğin ''ben lise 2 okuyorum değil'', ''ben 5. dönemdeyim'' demek daha doğrudur..

Açık Öğretim Lisesi'nde müfredat yani ders programı olarak örgün liselerle aynı derslerin döneme yayılmış hali vardır. Örneğin örgün bir lisede lise 1 Matematik dersi AÖL'de, Matematik 1 ve Matematik 2 olarak ''2'' döneme ayrılır. Yani örgün liselerdeki sınıfların Açık Lise'deki karşılıkları şöyledir;

Lise 1: AÖL: 1. ve 2. dönem
Lise 2: AÖL: 3. ve 4. dönem
Lise 3: AÖL: 5 ve 6. dönem
Lise 4: AÖL: 7. ve 8. dönem

Açık Öğretim Lisesinden mezun olabilmek için aşağıdaki 4 şartın tümünün yerine getirilmesi gerekir. Bu şartlardan biri bile eksik olsa mezun olamazsınız.

Açık Öğretim Lisesi 18 yaş üzeri Alansız Öğrenci Mezuniyet Şartları;
  • Öğrenim gördüğü toplam dönemin en az 5 veya üzeri olması,
  • Toplam kazanılan kredinin en az 170 veya üzeri olması,
  • Ortak derslerin tamamını başarması yada muaf olması, (Türk Dili ve Edebiyatı dersinde muafiyet yoktur. Bu dersin mutlaka başarılması gerekir),
  • Açık Öğretim Lisesinde en az bir dönem sınava girmiş olması, gerekmektedir.
Açık Öğretim Lisesi 18 yaş altı Alansız Öğrenci Mezuniyet Şartları;
  • Öğrenim gördüğü toplam dönemin en az 8 veya üzeri olması,
  • Toplam kazanılan kredinin en az 170 veya üzeri olması,
  • Ortak derslerin tamamını başarması yada muaf olması, (Türk Dili ve Edebiyatı dersinde muafiyet yoktur. Bu dersin mutlaka başarılması gerekir),
  • Açık Öğretim Lisesinde en az bir dönem sınava girmiş olması, gerekmektedir.
Not: Türk Dili ve Edebiyatı dersi zorunlu ortak bir derstir ve bu dersten hiçbir şekilde muaf olunamaz. Türk Dili ve Edebiyatı dersi dışındaki ortak derslerden 3 kez sınavına girilip başarısız olunan derslerden muaf tutulursunuz. Ancak muaf olduğunuz dersin kredisini alamadığınızı unutmayınız. Muaf olduğunuz derslerden dolayı krediniz eksik kalırsa, bu derslerden alamadığınız krediyi seçmeli derslerden seçip toplam kredinizi tamamlayabilirsiniz. Muaf olunan ders istenirse tekrar seçilebilir, başarılması durumunda bu dersin de kredisi verilecektir.

KAYIT YENİLEME NE DEMEKTİR?

Açık lisede öğretim dönemliktir. Dolayısıyla her sene 3 dönem ayrı ayrı kayıt yenilemek gerekir. Bir öğrenci 1 dönem kayıt yenilemezse "donuk", 2 dönem üst üste kayıt yenilemezse "silik" öğrenci durumuna düşer. Bu öğrenciler kayıt yenilemedikleri için ders seçemez ve sınavlara giremez. Bu yüzden ilk defa kayıt olan bir öğrenci, AÖL web sitesinde "iş takviminde" duyurulan "kayıt yenileme" tarihlerinde kaydını yenileyip, ders seçimi yapmak zorundadır. Kayıt yenilemeler, bankaya ücreti yatırdıktan sonra öğrenci sayfanızdan yapılmaktadır.

ZORUNLU DERSLER NEDİR? MEZUN OLMAK İÇİN BUNLARI GEÇMEM Mİ GEREKİYOR?

Zorunlu dersler, "AÖL öğrenci girişi"nde sol köşede bulunan "zorunlu dersler" butonunda görünen derslerdir. Bu dersler adı üzerinde, öğrencinin mezun olmak için sınavına girip, başarması veya muaf olup zorunluluğundan kurtulması gereken dersleridir. Bir öğrenci, bu kısımda bulunan tüm dersleri dönem dönem seçip, geçebildiğini geçmeli, geçemediklerini de 3 kez sınavına girip muaf olmalıdır. Bu dersler seçilmeden veya bu kısımda 1 ders bile kalınca toplam krediler 200 bile olsa öğrenci mezun olamıyor. Bu yüzden, öğrenciler ilk önce öğrenci girişinde bulunan "zorunlu dersler" kısmına odaklanıp, ders seçimlerini bu dersler arasından seçmelidirler.

MUAF OLMAK NEDİR?

Açık Öğretim Lisesi'nde sınavına girilen zorunlu ortak bir ders başarılamadıysa, ertesi dönem tekrar seçilip yine sınava girilmelidir. Ancak bir türlü başarılamıyorsa 3. kez girildikten sonra o ders ''muaf'' olur. Artık ders seçme dönemlerinde o dersi seçme zorunluluğu kalkar. Tabi muaf derslerin kredisi alınmış olmaz. Örneğin Fizik ve Matematik gibi sayısal dersleri başaramayanlar için muaf olmak imdada yetişir. Yalnız istisna olarak Türk Dili ve Edebiyatı dersinin 1-8 arası tüm dersleri ''kesin geçilmelidir ve 3 kez kalınsa da muaf olunulamaz.''

ÖRGÜN LİSEDE OKUYUP AYRILANLARIN GEÇTİĞİ SINIFLAR NE OLACAK?

Açık Öğretim Lisesi'ne örgün bir liseden ayrılıp tasdiknamesi ile gelen bir öğrenci, örneğin lise 1'den ayrılıp geldiyse, lise 1'in geçtiği tüm dersleri AÖL sistemine göre krediye çevrilip eksiksiz sisteme yansıtılır. Ve lise 1'de hiçbir derse sorumluğa kalmadan geçen ve lise 2'ye hiç başlamadan Açık Lise'ye geçen bir öğrenci ortalama 70 kredi ile AÖL macerasına başlamış olur.

DERS SEÇME İŞLEMİ NASIL YAPILIR?

Yeni kayıt olan öğrenciler ve kayıt yenileyenler için ders seçmenin çok önemli kuralları vardır. Bu da ders seçerken;

İlk önce ''öğrenci girişi''nizde bulunan ''zorunlu dersler'' sekmesinde bulunan derslere bakmanız gerekiyor. Ve ders seçim ekranınızda yazan derslere göz gezdirmelisiniz. Ders seçim ekranında dersleriniz ve numaralarıyla birlikte ''ortak'', ''alan (alanlı okuyacaklar için)'' ve ''seçmeli'' ibareleri bulunur. Öncelikle şunu aklınızda bulundurun. ''zorunlu dersler'' kısmında ders oldukça ders seçerken çnceliği orytak derslere verin.

Her dönem kayıt yenileyen öğrencilere sistem 35 kredilik ders seçme hakkı verir. Ve o dönem kaçıncı döneminizse, öncelik alt dönemler olmak üzere dersler seçebilirsiniz. Yani örneğin 3. döneminizse 1-2 ve 3. dönem dersi seçip bitirdikten sonra üst dönem derslerinden seçebilirsiniz. Her kayıt yenilemede döneminiz arttıkça ders seçebileceğiniz numara da artacaktır. Döneminize bakarken, ''AÖL'de okuduğu dönemi'' değil, ''Toplam dönemi'' dikkate almanız gerekiyor.

ALANSIZ OKUYANLAR NASIL DERS SEÇMELİ?

Alansız okuyanlar için adı üstünde alan olmadığı için zorunlu derslerinde ''alan'' ibareli dersler olmayacaktır. Dolayısıyla her dönem ders seçerken ders seçme hakkınız olan 35 kredinin tamamını ''ortak'' yazılı derslerden seçmelisiniz. Eğer "ortak" dersleri seçtiğinizde, o dönem alabileceğiniz ortak ders kredisi 35'a ulaşamıyorsa (örneğin o dönem 25 kredilik ortak ders seçip, daha fazla ortak ders seçemiyorsanız) geri kalan krediyi "seçmeli" derslerden seçip tamamlamalısınız.

SEÇMELİ DERSLER NEDİR?

Açık Öğretim Lisesi'ni okuyan birçok öğrencinin mezuniyetini geciktiren bir yanlış anlamadır aslında seçmeli ders. Örneğin bir öğrenci ders seçerken, karşısına çıkan ''Matematik (ortak) ve Turizm (seçmeli) ibareli derslerden doğal olarak kolay olanı seçip ''hem rahat geçerim, hem kredimi alırım'' düşüncesiyle seçmeli ders olan Turizm'i tercih edebilir. AMA BU SON DERECE YANLIŞTIR. Seçmeli dersin sisteme koyulma amacı ''zorunlu dersler'' kısmından yazan tüm ''ortak'' ve (alanlı okuyanlar için) ''alan'' yazan derslerin bitmesi üzerine mezuniyet kredisinin 170'ye ulaşamadığı durumlarda bu krediye ulaşmak için başvurmaktır. Örneğin ders seçerken ''zorunlu dersler'' butonuna bakan bir öğrenci burada ''öğrencinin hiç zorunlu dersi bulunmamaktadır'' ibaresini görürse ve kredisi henüz 170'ye ulaşmamışsa seçmeli dersler adı altındaki dersleri işte o zaman seçmesi gerekir.

Yani unutmamanız gereken en önemli püf noktası budur. Sistemde zorunlu dersi olan bir öğrenci ders seçiminde ''seçmeli
dersler''den önce ''ortak'' yazan dersleri seçmelidir...
AÖL okulunda okutulan ortak ve seçmeli dersleri buraya tıklayarak görebilirsiniz.

KİTAPLAR NEREDEN ALINIR, DERSLER ZOR MU?

Kitaplar geçtiğimiz seneden itibaren yönetmelik değişikliğiyle Halk Eğitim Merkezlerinden alınıyor. Ve herhangi bir ücret ödenmiyor. Kitaplarınızı almaya gitmeden önce ünitelerini ve ders içreiklerini pdf olarak, buraya tıklayarak kontrol ederseniz eski basım kitapları alıp, sınavda hüsrana uğraşmak zorunda kalmazsınız;

Dersler zor değil, tabi ki çalışana. Örneğin ilk başta garipseseniz de özellikle sözel dersleri bir-iki sınav sonra soru sisteminin verdiği tanımışlıkla çok kolay geçersiniz. Tabi Matematik ve Fizik gibi sayısal dersleri, başınızda öğretmen olmadan anlamak zor. Bu yüzden ek materyaller, Internetten ders anlatım videoları vs.. yardımcı olabilir.

SINAVLAR NASIL YAPILIYOR?

Öncelikle AÖL sınavları merkezi sınav sistemi usulüyle tüm illerde yapılıyor ve sürekli yeni sınav merkezleri de ekleniyor var olan sınav yerlerine. Sınavlar çoktan seçmeli yani test usulüyle yapılıyor ve 4 şıktan oluşuyor (ÖSYM sınavları gibi 5 şık değil.) Ve çok saçma bir uygulama olan 3-4 yanlışın 1 doğruyu götürme durumu AÖL sınavlarında bulunmuyor.

Sınavlar iş takviminde yazan tarihlerde hafta sonu Cumartesi ve Pazar iki gün, dört oturumda yapılıyor. Yani ilk oturum saat sabah 10.00'da, ikinci oturum öğleden sonra 14:00'te yapılıyor. Ve öğrencilere oturum başı 2.5 saat soru çözme zamanı veriyorlar.

35 kredilik ders seçim hakkımız var demiştim her dönem. Ve bu da aşağı yukarı 11-15 arası ders yapar ve sınavlarda oturum başı en fazla 6 dersten sınava girilebilir. Tabi genelde en fazla 4 ders oluyor oturum başı sınava girilen ders sayısı. (Örneğin, Cumartesi saba 10:00'da 4 dersten, öğlen 14:00'de 3 dersten sınava girmek gibi).

Her ders için 20 soru soruluyor ve 100 üzerinden değerlendirildiği için soru başı 5 puan ediyor. Ve bir dersi geçmek için 20 sorudan 9'unu doğru çözüp, 45 almak yeterli. Örneğin Matematik 1 dersinin kredisi 4'tür ve öğrenci bu dersin sınavında 45'te alsa, tüm soruları doğru yapıp 100'de alsa alacağı kredi 4'tür. Tabi ne kadar yüksek puan o kadar iyi bir diploma puanı edeceği için, üniversite düşünenler, 45 alarak geçmekten ziyade yüksek notla geçmeyi hedeflemelidir.

Not: Pandemi nedeniyle sınavlar uzun süredir Online olarak yapılmaktadır.

DERSLERDEN KALININCA OKULDAN ATILMA VAR MIDIR?

Açık Öğretim Lisesi'nde okuma hakkı sınırsızdır. Siz tasdikname almayı istemediğiniz sürece okuldan atılamazsınız. Yalnız 12 dönem üstüne çıkan bir öğrencinin lise öğrencisi olarak faydalanabileceği haklar elinden alınır. (Örneğin indirimli ulaşım kartı almak gibi, İstanbul'da Açık Liselilerin zaten böyle bir hakkı yok, diğer bazı iller için geçerli). Her dönem kayıt yenileme tarihlerinde ''kayıt yenileme'' yapmak gerekir. Bir dönem kayıt yenilemeyen bir öğrencinin durumu '' donuk'' iki dönem üst üste kayıt yenilemeyenler ise ''silik'' öğrenci durumunua düşer ve sınavlara giremez. Ancak istedikleri zaman kayıt yenileme döneminde tekrar ''aktif'' öğrenci olmak hakları saklıdır.

AÇIK ÖĞRETİM LİSESİ ÖĞRENCİLERİ, İNDİRİMLİ ULAŞIM KARTI ALABİLİR Mİ?

AÖL öğrenciler, birçok ilde öğrencilere verilen indirimli seyehat kartı alabilmektedir. Paso da denen bu kartı İstanbul ilinde oturan öğrencilere nedense vermiyorlar. Ancak diğer birçok ilde bu hak tanınıyor. Bulunduğunuz ilin ulaşımla ilgili web sitesinden veya belediyelerinden sizlerin de bu hakka sahip olup olmadığınızı öğrenebilirsiniz. Bu kartlara sahip olmak için yaş sınırı bulunmazken, "toplam dönemi 12 veya üzerine ulaşan öğrenciler, indirimli seyehat kartı alma şansını" kaybetmektedirler.

AÇIK ÖĞRETİM LİSESİ ÖĞRENCİLERİ, OKURKEN ASKERLİĞİNİ TECİL ETTİREBİLİR Mİ?

2012 yılında değişen Askerlik Kanunu gereği, Açık Öğretim Lisesi düz lise programında okuyan öğrenciler de askerliklerini tecil ettirebilecekler. Durumu aktif olan öğrenciler, toplam 12 döneme kadar tecillerini yaptırabiliyorlar. Bunun için koordinatör liselerde doldurulacak ek-c2 belgesini askerlik şubesine teslim etmek yeterli.

EK SINAV NEDİR, KİMLER EK SINAVA GİREBİLİR?

Ek sınav, adı üstünde, eğitim yılı boyunca yapılan 3 sınavın ardından, eğer bir öğrenci mezun olmak için bir miktar krediye ihtiyaç duyuyorsa, o öğrencinin mezun olması için AÖL Müdürlüğü'nün verdiği son sınav hakkıdır. Genelde Eylül ayında yapılan bu sınav, her sene resmi olarak yapılacak diye bir durum yoktur. Gelen talebe bağlı olarak, AÖL Müdürlüğü ek sınav kararı alıp almama kararını web sitesi üzerinden duyurur.

MEZUN OLANLAR ÖRGÜN LİSE MEZUNLARIYLA AYNI HAKLARA SAHİP OLACAK MI?

Açık Öğretim Lisesi, diğer tüm ortaöğretim kurumları ile aynı statüdedir ve mezunları aynı haklara sahiptir. Mezun olanlardan, üniversiteye gitmek isteyenler YKS sınavlarına girebilir.

AÖL MEZUNLARI, TIP, HUKUK, MÜHENDİSLİK VB.. BÖLÜMLERİ OKUYABİLİR Mİ?

Açık lise mezunları da, tıpkı örgün liselerde olduğu gibi, üniversite sınavlarında yeterli puanları alabilirlerse, örgün tüm üniversite bölümlerini okuyabilirler. Bu bölümler arasında Tıp, Hukuk ve Mühendislik bölümleri de mevcuttur.

MEZUN OLUNCA DİPLOMADA HANGİ OKUL İSMİ YAZACAK?

Açık Öğretim Lisesi mezunları, okuldan mezun oldukları zaman, diplomalarında "mezun oldukları okul" kısmına "Açık Öğretim Lisesi" yazacak.

Örnek AÖL diploması resmi;
acik-lise-diploma-ornegi.jpg

MEZUN OLMADAN ÜNİVERSİTE SINAVLARINA GİRİLEBİLİR Mİ?

ÖSYM'nin düzenlediği üniversite sınavlarına son sınıfta giren örgün lise öğrencileri gibi, AÖL öğrencileri de, başvurmak istedikleri senenin 30 Aralık tarihine kadar diplomalarını teslim etmek şartıyla YGS sınavına başvurabilirler.

AÇIK ÖĞRETİM LİSESİ MEZUNLARI, ÖRGÜN LİSELER GİBİ ÜNİVERSİTE SINAVLARINDA AOBP (OKUL PUANI) ALACAKLAR MI?

Birçok spekülasyon yapılıyor ve "AÖL öğrencileri örgün mezunlar gibi AOBP okul puanı kazanamıyor." deniyor. Bu tamamen yanlıştır. Açık lise mezunları da, tıpkı herhangi bir örgün lise öğrencisi gibi AOBP puanı alıyor, üniversite sınavlarına eklenen bu puanlarıyla da, yerleştirme puanları ortaya çıkıyor.

AÖL'de de, tıpkı örgün liselerde olduğu gibi, AOBP puanı (2012 itibariyle) en az 15, en fazla 75 puan olarak hesaplanıyor. Ve AÖL öğrencileri genelde 82 civarı veya üstü diploma notu alınca, en yüksek AOBP olan 75 (yani 500) tam AOBP okul puanı kazanıyorlar.
Bu mesaja eklenen dosyaları görüntülemek için gerekli izinlere sahip değilsiniz.



Cevapla

“Diğer Konular Hakkında Sorularınız” sayfasına dön